Hoe praat je als ouder met je kind over een aanslag, hoe pak je dat aan?
Ook kinderen zijn ongerust als ze in de media horen over aanslagen en geweld. Zeker als ze dichtbij huis gebeuren.
Tips voor een goed gesprek:
- Probeer kalm te blijven. Kinderen pikken jouw signalen feilloos op. Dus als jij angstig bent, zijn zij het ook.
- Vertrouw op je eigen gevoel. Elk kind is verschillend en gaat ook verschillend met heftig nieuws om. Jij kent je kind het beste en weet ook het beste wat hij aankan.
- Laat je kind vooral zelf vertellen. Wat heeft het gezien op tv, gehoord, gelezen? Vertrek vanuit zijn behoefte: wil het praten, wat wil het weten …?
- Benoem ook positieve dingen.Vertel bijvoorbeeld dat hulpverleners de slachtoffers helpen, dat de politie er alles aan doet om de daders te pakken en te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt. Benadruk dat bijna alle mensen op de wereld zijn boos over de aanslagen. Presidenten, prinsessen, vluchtelingen, moslims, katholieken en de juf.
- Blijf bij de feiten.Vooral op sociale media is niet alles wat geschreven wordt waarheid. Hoe alles zit is bij terreuraanslagen niet meteen duidelijk. Je mag best tegen je kind zeggen ‘er is nog veel onduidelijk’. Geef eerlijk antwoord en maak het niet dramatischer. Je kind hoeft ook niet alle details te kennen.
- Benadruk de zeldzaamheid. Vertel dat een aanslag bijna nooit voorkomt, en dat het daarom groot nieuws is. Het lijkt misschien dat het overal gevaarlijk is, maar op de meeste plekken is het hartstikke veilig. Zeker in Nederland.
- Samen ‘er iets aan doen’. Als je kind in actie wil komen is dat heel goed, zo leert hij omgaan met onrecht. Maak (samen) een tekening of schrijf een brief.
- Zeg je kind dat er ook veel leuke dingen zijn om te doen of aan te denken en dat dat ook mag. Speel een spelletje samen, kijk naar een leuke film, vertel een vrolijk verhaal. Laat voelen dat je dichtbij bent.
Bron: Ouders van nu, Klasse
Op de website van Ketnet staat er een filmpje dat ook in sommige klassen van Het Wezeltje bekeken is geworden i.v.m. de gebeurtenissen van 22 maart.
Verwerking van terreur in de klas
Enkele collages gemaakt in de klas die helpen om terreur en geweld te verwerken bij de leerlingen.